VRIJWILLIGERSWERKING

Permanente vorming

Permanente vorming is ook voor vrijwilligers belangrijk omdat je in het werkveld geconfronteerd wordt met verschillende thematieken en vragen.

Het thema van deze vormingsmomenten kan zeer verschillend zijn omdat het afhankelijk is van de behoeften en noden, maar ook van de voorkeur van de vrijwilligers.

Jaarlijks worden op de afdeling vormingsmomenten georganiseerd. De startavond en de vrijwilligersdag hebben hun vaste waarde. Het Netwerk Palliatieve Zorg Gent-Eeklo en de organisatie Caritas maken ook hun vormingsaanbod kenbaar op onze afdeling 

 

Getuigenis van een ex-vrijwilliger

De bedoeling was om het levenseinde kwaliteitsvol te maken want als er niets meer aan te doen is, is er eigenlijk nog veel (aan) te doen.

Zoals bij elk begin, is men gestart met een beperkte groep mensen en middelen, maar de inzet was daarom niet klein.

Intussen echter zijn er zeer veel mensen gekomen en gegaan. Dit lijkt tevens een soort van definitie van palliatieve zorg te vormen: mensen komen er om te gaan. Dit betekent meteen dat het hele team steeds te maken krijgt met verlies en toch is dit geen macaber gegeven want tussen komen en gaan ligt een heel verhaal. Als ik het zeggen mag: zelfs een heel leven.

Er wordt geleefd op deze afdeling.

In deze straat wordt geen ijdele hoop gewekt of gevoed, men leeft er echter wel volgens één hoop: hier zal een mens niet doelloos en verlaten sterven. De laatste dagen en uren zullen gevuld worden met warme zorg, tedere nabijheid en vaardige verzorging. Het gebeurt hier vaak dat mensen met een lang en onvervuld leven of met een jarenlange arme relatie, eindelijk tot vervulling komen. Vele mensen sterven hier mooi en vele geliefden nemen hier afscheid van elkaar.

Het leven wordt hier ‘heel’ gemaakt door een heengaan dat niet in een verdoofd zwijgen wordt afgebouwd. Voor vele mensen zijn de laatste dagen namelijk meer vervuld van zin dan al de vorige jaren toen alles zogezegd nog goed ging. Ik heb voldoende getuigenissen om te weten dat dit waar is. Trouwens, als je zelf vervuld wil worden met goed nieuws, dan moet

je eens op de afdeling gaan en vragen om de dikke gedenkboeken te lezen. Je zal ontroerd zijn en stil worden. Je zal terugkeren naar je leven en dit beste nieuwsblad van Vlaanderen en omstreken nooit meer vergeten. Je zal anders, stiller en beter zijn maar je zal vooral beseffen dat ziekte en gezondheid én leven en sterven diepe levensvragen zijn die je alleen met de ernst van de liefde tot hun juiste proporties herleidt.

Hier wordt over euthanasie haast nooit gedebatteerd, het sterven wordt er daarentegen wel goedwillig begeleid. Tussen beide is er een groot verschil en alleen wie zijn tijd wil verliezen aan mensen die aan het verliezen zijn, ondervindt hier aan den lijve dat hier een wonder gebeurt. Het recept van dit wonder is zeer eenvoudig: waar mensen hun 5 broodjes en 2 visjes delen, worden onze 12 korven gevuld.

Daar is God.

 

Frans De Maeseneer

Ex-vrijwilliger