MMOZ-art

Sinds september 2015 organiseren we op de afdeling Palliatieve Zorg onze ‘muzikale momenten op zondag’ (Mmoz-art). Op regelmatige tijdstippen op zondagnamiddag nodigen we in de living van de afdeling een muzikant (solist) uit om een uurtje ‘livemuziek’ te brengen.

Het belangrijkste in de muziek staat niet in de noten. (G. Mahler)

We kiezen steeds voor een solo-instrument. Daarbij ligt de nadruk op muziek die rust brengt, die de stilte kan versterken en helend kan zijn. Het initiatief kleurt zo de zondagmiddag op de afdeling op  een eenvoudige en rustige manier. Zo proberen wij het welbevinden van opgenomen patiënten en hun naasten te verhogen.

Onze muzikale momenten zijn voor de patiënten en hun familie steeds vrijblijvend. Niemand hoeft aanwezig te zijn. Patiënten krijgen informatie van de verpleegkundigen over de mogelijkheid en zijn op elk moment vrij om al dan niet aan te sluiten.

Er worden geen uitnodigingen naar derden verzonden. De aanwezigen zijn de patiënten, hun bezoekers op dat ogenblik en de aanwezige zorgverleners. De muzikant en zijn instrument nemen gewoon plaats tussen de aanwezigen. Zo kan het muziekmoment als een eenvoudig, maar toch zondags initiatief beleefd worden.

De feedback van familie en patiënten en van medewerkers is tot nu toe heel positief: muziek brengt schoonheid, kan emoties in beweging zetten, schept verbondenheid. De aanwezigheid van patiënten en familie in de living is wisselend. Voor hen die de kamer niet meer kunnen of willen verlaten, zorgen we dat, wanneer zij dit wensen, de muzikant even op de kamer muziek brengt.

 Muziek vult datgene aan wat het woord laat liggen. (L. De Boer)

Het doel van dit project is ruim: enerzijds willen we de schoonheid van muziek en de helende kracht ervan tot bij de patiënt en zijn familie brengen. Voor vele patiënten iets om naar uit te kijken. 


Voor de (jonge) muzikanten een kans tot kennismaking met de afdeling en met palliatieve zorg, een surplus van wat muziek kan doen en betekenen.
Het kan in sommige gevallen voor de patiënt of zijn bezoek uitnodigend werken om op andere dagen ook iets van muziek te beluisteren via radio of CD, om het rustgevend effect opnieuw te ervaren, of medewerkers op het idee brengen om eens iets extra met muziek te doen tijdens de dag.
Ook in de toekomst hopen wij dit project te kunnen verder zetten. Muziek als kunst, als ‘Art’, op zondag. Mmoz-art.