Nieuwsbrief december 2022

Activiteiten vzw

Eindelijk was het zover… na twee jaar konden wij weer uit de startblokken schieten met enkele activiteiten vanuit de vzw. Als opwarmertje voor de Geschenkenbeurs konden we al eens ‘oefenen’ tijdens de Dag van de Palliatieve Zorg: aan het onthaal in het ziekenhuis werd een stand opgezet met informatieve affiches en brochures over palliatieve zorg. Daarbij stonden enkele medewerkers van de afdeling om passanten extra informatie te geven hierover en kon men de vzw steunen door het kopen van lekkere koekjes of ons mooie boek, opgemaakt n.a.v. het 30-jarig bestaan van de afdeling in het ziekenhuis.

Enkele weken geleden konden we dan onze langstlopende activiteit opnieuw organiseren: de Geschenkenbeurs. De standen werden opgemaakt, de cafetaria klaargezet en alle vrijwilligers stonden paraat om er weer een topeditie van te maken!

Peter van ‘De Man en het Hout’ laat zijn kunsten zien.
Bloemendames Marianne en Cathy aan hun stand vol moois.
Ook Lea, die reeds jarenlang vrijwilligster is op de afdeling, kwam op de Geschenkenbeurs graag een handje toesteken.

Nu geef ik graag het woord aan de hoofdverpleegkundige van de dienst Palliatieve Zorg, Nancy, die jullie meeneemt in wat er zich op de afdeling heeft afgespeeld de laatste maanden.

Palliatieve Eenheid

Het einde van een jaar ervaar ik altijd weer als een scharniermoment. Het is een moment om even achteruit te kijken. Wat kwam er op ons pad? Wat is er allemaal geweest dat vorm heeft gegeven aan wie we zijn en aan wat we doen? Sinds onze vorige nieuwsbrief is er op de afdeling ook weer heel wat beweging geweest!

In september was er het symposium naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van de afdeling. De zaal Ned Kahn in de Zebrastraat zat goed vol en de gastsprekers van die dag hielden onze aandacht gevangen van het begin tot het einde. Dr. Botterman bracht ons de geschiedenis van bij het prille begin van de afdeling, ondertussen inderdaad al 30 jaar geleden, tot de dag van vandaag. We kregen er het beeld van een afdeling in beweging, een beweging die zich ook vandaag nog altijd verderzet.

Dr. Gert Huysman richtte onze blik op de palliatieve zorg van vandaag en morgen, en met Prof. dr. Sigrid Sterckx stonden we stil bij enkele belangrijke ethische reflecties aan het levenseinde. Het was een boeiende voormiddag waarin de sprekers werden afgewisseld met stukjes muziek van Saskia Van Herzeele en die werd afgesloten met een moment van ontmoeting met wie er van in den beginne bij waren tot en met alle medewerkers van vandaag.

Begin september viel ook samen met het pensioen van Dr. Botterman. Na 30 jaar inzet voor de afdeling gaf hij de fakkel door aan de groep geriaters van het ziekenhuis die met veel enthousiasme en energie deze taak overnamen. Voor iedereen was het een oefening in het zoeken naar een nieuwe balans, een nieuwe manier van werken maar ondertussen hebben we bij elkaar onze draai en keer goed gevonden en blijven we, net als de voorbije 30 jaar, de warmmenselijke zorg voor elke patiënt en zijn familie, centraal stellen.

De geriaters maken kennis met de hoofdverpleegkundige Nancy.
V.l.n.r.: Dr. David Dedecker, Dr. Han Martens, Nancy Criel, Dr. Christian Bachmann, Dr. Kendrin Staels en Dr. Elke Steen

Aankoop koppelbed

Belangrijk voor de afdeling was ook de aankoop van een koppelbed. Om partners, kinderen en kleinkinderen of wie dan ook, de kans te geven om dichtbij hun dierbare te zijn – zowel ’s nachts als overdag – plaatsen we dit bed aan het bed van de patiënt. Met dank aan de vzw die instonden voor de aankoop van dit koppelbed.

Dankwoord sponsors Geschenkenbeurs

Graag sluiten wij deze editie van de nieuwsbrief af om onze sponsors van de Geschenkenbeurs te bedanken voor hun financiële en materiële steun. Merci!

NINA’S BLOEMENHOEK

www.ninasbloemenhoek.shop

Sweets & Candy bvba

https://www.sweetscandy.com/

Floramor

https://www.floramor.be

Microflor

https://www.microflor.be

Fijne feesten!