Nieuwsbrief juli 2023

Activiteiten vzw

Het jaar startte traditioneel met de wafeltjesverkoop in het ziekenhuis. Ook dit jaar kregen we heel wat bestellingen binnen en de vrijwilligers gingen op 13 en 14 februari aan de slag met deeg, wafelijzers en zakjes. Er werden op twee dagen tijd maar liefst een kleine 700 zakjes met wafels gebakken, in totaal meer dan 7000 wafels! Een dikke merci aan alle helpende handen en iedereen die ons gesteund heeft door een zakje te kopen.

Op maandag 8 mei gingen de vrijwilligers van de palliatieve afdeling op hun jaarlijkse uitstap. Deze dag, bekostigd door de vzw, heeft de opzet van zowel het samenhorigheidsgevoel tussen de vrijwilligers te versterken als hen verder over de palliatieve zorg en alles daarrond te informeren. De groep werd vergezeld door de hoofdverpleegkundige van de afdeling Palliatieve Zorg Nancy, de vrijwilligersverantwoordelijke Chantal en mezelf (Leentje). Chantal had een boeiende dag samengesteld voor onze vrijwilligers. Eerst brachten wij een bezoek aan Coda, een palliatieve unit gelegen in Wuustwezel, bestaande uit een een dagcentrum, een hospice en dienstencentrum. Daarnaast zijn zij ook actief bezig met thuiszorg en rouwzorg. Na een uiteenzetting over de werking van Coda en waar zij naartoe willen in de palliatieve zorg, werd er een rondleiding gegeven in de centra en op het domein.

Voor de lunch en het tweede bezoek van de dag reden we richting Brecht. We werden ontvangen in de abdij OLV van Nazareth met een lekker middagmaal. Daarna kregen wij een blik achter de schermen door het zien van een video over het leven van de trappistinnen en konden de vrijwilligers al hun vragen kwijt aan zuster Sabine, die in den beginne op de afdeling werkte als verpleegkundige, en ze met veel enthousiasme beantwoordde.

Foto: de troosplek in Coda, waarbij familieleden een steen met de naam van hun geliefde op kunnen neerleggen.

Na de koffie met wat zoet werd er terug richting St. Lucas gereden. Door het vele geroezemoes op de bus werd duidelijk dat er onder de vrijwilligers nog heel wat werd nagepraat over de bezoeken. Ik denk dat we kunnen concluderen dat het voor iedereen een zeer boeiende dag was. Op naar volgend jaar!

Foto: Onze groep enthousiaste vrijwilligers, Nancy en vrijwilligersverantwoordelijke Chantal omringen de directeur Alex de Kind en hoofdverpleegkundige Nati Oorts van de hospice.

Ook op de afdeling verwelkomde men de lente. Ik geef het woord aan Nancy…

Palliatieve Eenheid

Met de zomer voor de deur, krijgt ook de afdeling weer haar zomerse en (hopelijk) zonnige elan. De dagen worden langer, de zon en de blauwe lucht die we al af en toe mochten verwelkomen zorgen ervoor dat patiënten en hun familie weer gretiger de weg naar het terras en de veranda vinden. Het terras is geschrobd, de tuinstoelen staan netjes onder de tafel en de bloembakken zijn gevuld met kleurrijke bloemen …

Sinds kort siert een mooie raamtekening de ramen van onze veranda. Een raamtekening die ons werd geschonken door een collega die met pensioen is gegaan. Hoe de tekst en de kleuren zo mooi bij ‘ons’ passen …

‘Als je van een mooie vlinder houdt, waarvan er maar één bestaat
dan moet je kijken naar al die vlinders om je gelukkig te voelen.’

En dat zoveel wat hier dagelijks mag gebeuren altijd een ‘tweerichting’ in zich draagt, getuigen de woorden van Hanne die de tekeningen maakte:

‘Ik was op mijn beurt ook enorm onder de indruk van de warmte en sereniteit op jullie afdeling. Wat een fijn en lief team, wat een warme plek. Ik werd ook wel stil van het verhaal van één van jullie patiënten… Maar het toont nog des te meer hoe belangrijk jullie afdeling en werking is’.

Activiteiten najaar

Voor het najaar staan er enkele leuke evenementen in het vooruitzicht:

  • In september houden we een aperitiefconcert ten voordele van de vzw.
  • Oktober staat in het teken van palliatieve zorg met op 14 oktober de Dag van de Palliatieve Zorg.
  • Eind november zetten we traditioneel de kerstperiode in tijdens het laatste weekend met onze Geschenkenbeurs! Met dit jaar een kleine verrassing…

Nieuwsgierig? Hou voor al deze activiteiten onze website en/of onze Facebookpagina in de gaten voor meer info. Maar voor het zover is, geef ik graag onderstaande boodschap nog mee:

Geniet van jullie zomer!